Enzymy to substancje przyspieszające reakcje chemiczne w naszym organizmie, a więc również w naszej skórze. W każdej z naszych komórek znajduje się mnóstwo enzymów, dzięki którym procesy w nich zachodzące, przebiegają na tyle szybko, żeby utrzymać je przy życiu.
Co potrafią enzymy?
Dzięki swoim katalitycznym właściwościom wykorzystuje się je przy produkcji pieczywa, wina, piwa, mydeł, detergentów czy leków. W medycynie i farmacji używa się ich w małych ilościach. Muszą być one bardzo dokładnie oczyszczone, ponieważ podaje się je pacjentom, aby przyspieszyć gojenie się ran czy zdiagnozować konkretne schorzenie. Mogą być także stosowane jako preparat wspomagający trawienie, dodatkowo uzupełniając działanie amylaz, proteaz czy lipaz wytwarzanych przez trzustkę.
Podział enzymów
Ze względu na rodzaj substratu i katalizowanej reakcji, enzymy dzielimy na 6 grup:
- oksydoreduktazy – katalizują reakcje utleniania i redukcji,
- transferazy – przenoszą grupy chemiczne z jednego związku na drugi,
- ligazy – katalizują połączenie się dwóch cząstek,
- hydrolazy – biorą udział w reakcji z udziałem wody – hydroliza,
- izomerazy – przenoszą grupy funkcyjne w obrębie jednej cząsteczki,
- liazy – rozkładają związki chemiczne bez udziału wody.
Rola enzymów w kosmetykach
W naszej skórze mamy naturalnie występujące enzymy, jednak ich ilość wraz z wiekiem spada. Może to powodować zmianę kolorytu cery czy zwiększyć widoczność zmarszczek. W kosmetykach stosowane są enzymy, które mają działanie proteolityczne – rozkładające białka. Substancje te rozpuszczając białka, tworzące wiązania między komórkami warstwy rogowej naskórka ułatwiają ich złuszczanie. Dzięki takiemu działaniu skóra zyskuje świeży, zdrowszy wygląd.
Kwasy zachowują się podobnie do enzymów, jednak nie są one tak delikatne. Enzymy są również bezpieczniejsze dla naszej skóry wiosną i latem.
Stosowane w peelingach, złuszczają martwy naskórek, nie zakłócając równowagi pH skóry.
Enzymy w czystej formie, bardzo rzadko są stosowane w kosmetykach. Najczęściej wykorzystuje się te, które pochodzą z wyciągów roślinnych lub zwierzęcych. Najbardziej popularnymi enzymami są papaina, którą pozyskuje się z owoców papai, oraz bromelaina z owoców ananasa. Kolejny enzym to keratolina. Jest ona również enzymem roślinnym, ale pozyskiwanym biotechnologicznie w procesie fermentacji. Enzymy te mają działanie keratolityczne, czyli złuszczające. Papaina i bromelaina mogą wspomagać rozjaśnianie przebarwień potrądzikowych i doskonale oczyszczają skórę. Keratolina dodatkowo zmiękcza, ujednolica naskórek oraz przyspiesza odnowę komórek. Enzymy te stosuje się przede wszystkim w peelingach enzymatycznych, które można stosować we wszystkich rodzajach cer, ale idealnie sprawdzają się dla osób z cerą suchą, naczyniową czy wrażliwą.
0 komentarzy