Niezwykłe właściwości nawilżające skwalanu oraz zdolność do przenikania w głąb skóry sprawiły, że stał się on jednym z częściej stosowanych składników w produktach kosmetycznych. Ponadto, doskonale zmiękcza i wygładza skórę, pozostawiając ją jedwabiście gładką, wolną od lepkiej warstwy. Ale to tylko niewielka część jego zalet.Co powinniśmy zatem wiedzieć o tym niezbyt znanym składniku?
Trochę chemii
Skwalan to nasycona i stabilna chemicznie forma Skwalenu. Jest to bezbarwny, bezzapachowy, niepolarny olej, co istotne – biodegradowalny. Skwalen zaliczany jest do węglowodorów wielonienasyconych, lipidów. Jako substancja chemiczna skwalen jest związkiem niestabilnym i pod wpływem tlenu z powietrza i promieniowania UV, ulega łatwo utlenieniu i rozkładowi. Dlatego jako składnik kosmetyczny wykorzystywana jest tylko stabilna, nasycona pochodna –Skwalan. Pod względem właściwości kosmetycznych skwalan wykazuje podobne działanie. Dodatkowo stosowany zewnętrznie na skórę, nie ulega rozkładowi do niekorzystnych związków chemicznych takich jak nadtlenek skwalenu. Nadtlenek ten może powodować powstawanie zaskórników oraz wywoływać stany zapalne. Stosując kosmetyki zawierające skwalan możemy czuć się bezpiecznie – ze skwalanu nadtlnek nie powstaje.
Pochodzenie skwalanu
Skwalen jest obecny w tkankach wielu organizmów żywych – roślin, zwierząt, ludzkiej skórze. Laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, Paul Karrer, odnalazł go w strukturze ludzkiej skóry – dokładnie jej płaszczu lipidowym. W latach 80-tych skwalen pozyskiwany był głównie z wątroby rekina. Obecnie są to źródła roślinne takie jak oliwa z oliwek, olej z pestek amarantu, otręby ryżowe czy zarodki pszenne oraz olej jaśminowy. Jedną z metod otrzymywania tego surowca jest przetwarzanie brazylijskiej trzciny cukrowej poprzez biotechnologiczny proces fermentacji. Uzyskuje się w ten sposób skwalan bardzo wysokiej jakości.
Biozgodność
Skwalan jest naturalnie obecny w lipidowej warstwie rogowej naskórka, która pełni funkcje barierowe. Występuje on w lipidowym cemencie komórkowym wspólnie z ceramidami, cholesterolem, fosfolipidami, wielonasyconymi kwasami tłuszczowymi oraz AHA i ich solami. Ochronna warstwa lipidowa skóry pełni szczególną funkcję – pomaga utrzymać homeostazę organizmu, chroniąc organizm i skórę od czynników zewnętrznych środowiska. Warstwa ta odpowiada za ograniczanie parowania wody z naskórka. Dzięki temu efektywnie go nawilża. Stan nawilżenia skóry nie zależy bowiem jedynie od ilości wody dostarczonej z zewnątrz, ale przede wszystkim od zdolności skóry do jej zatrzymania. Niewłaściwe nawilżenie skóry, jej suchość i utrata elastyczności zaburzają procesy integracyjne tego narządu w zakresie funkcji ochronno-obronnych. Manifestuje się to jej nadwrażliwością (tj. brakiem tolerancji na powszechnie występujące czynniki środowiska). Skóra odwodniona staje się bardziej podatna na niekorzystne działanie czynników fizykochemicznych (np. temperatura, wiatr, promieniowanie UV, detergenty, niewłaściwie dobrane kosmetyki) czy też biologicznych (grzyby, wirusy, bakterie).
Skwalan – jak działa?
Składnik ten oprócz doskonałych właściwości naturalnie wspomagających długotrwałe nawilżanie skóry ma wiele innych cennych zalet. Jest to składnik niekomedogenny. Badania kliniczne dowiodły, że posiada również działanie przeciwzmarszczkowe. Skwalan poprawia również elastyczność, jędrność i gładkość skóry. Jest też doskonałym składnikiem w produktach do włosów. Daje im ochronę termiczną (co istotne przy modelowaniu włosów), poprawia rozczesywanie, zwiększa połysk, sprężystość i elastyczność włosów.
Składnik dla każdego
Doskonałe, szerokie właściwości skwalanu oraz zdolność do przenikania w głąb skóry sprawiły, że jest to jeden z najbardziej ulubionych składników wybieranych przez technologów w kosmetyce. Surowiec ten doskonale zmiękcza i wygładza skórę, pozostawiając ją jedwabiście gładką, wolną od lepkiej warstwy. Ze względu na swoje działanie świetnie sprawdza się zarówno w kosmetykach dla dzieci i młodzieży jak również w preparatach pielęgnacyjnych dla cer dojrzałych.
Czym są peptydy? To substancje biologiczne, zbudowanymi z kilku jednostek aminokwasów – cegiełek tworzących białka. Stanowią one składnik budulcowy wszystkich organizmów żywych. Najczęściej posiadają niewielki rozmiar dlatego mają zdolność przenikania przez naskórek do głębszych warstw skóry. Istotne znaczenie w ich działaniu ma wzajemne ułożenie aminokwasów w łańcuchu, z tego powodu ta sekwencja determinuje zarówno właściwości jak i funkcje jakie dany peptyd pełni. Potwierdzone działanie posiadają di-, tri-, tetra-, penta i heksapeptydy. Takich właśnie słów szukajcie w INCI na kartonikach 🙂
Rodzaje peptydów
Ze względu na sposób działania, peptydy dzielimy na 4 grupy:
Peptydy nośnikowe transportują składniki w miejsce ich działania, pomagają substancjom w przenikaniu do głębszych warstw skóry. Najbardziej popularnym jest Copper Tripeptide – 1.
Neuropeptydy wykazują działanie podobne do zastosowania toksyny botulinowej. Powstrzymują one skurcze komórek skóry, dzięki czemu zapobiegają przed tworzeniem się zmarszczek mimicznych.
Peptydy modulujące działanie enzymów są zdolne do hamowania enzymów z grupy metaloproteinaz, które powodują degradację białek macierzy zewnątrzkomórkowej. Peptydy i białka z tej grupy występują w wyciągach roślinnych np. z soi i ryżu.
Peptydy sygnałowe stymulują aktywność komórek skóry do produkcji białek podporowych takich jak kolagen i elastyna. Przykładami są: Matrixylâ Morphomicsä, Matrixyl® synthe’6™.
Peptydy, którym zaufaliśmy
Przewodnimi składnikami naszej nowej linii GOLD PHILOSOPHY są zaawansowane technologicznie peptydy sygnałowe, które w naszym przeświadczeniu są najlepsze w walce z procesem starzenia się skóry. Użyte w formulacjach bioaktywne aminokwasy mają zdolność do szybkiego przenikania przez naskórek, dzięki przyłączonemu do cząsteczki kwasu palmitynowemu, co jest ich niekwestionowanym atutem.
Głównym działaniem tego peptydu jest stymulowanie produkcji włókien kolagenowych, które stanowią rusztowanie naszej skóry. Powoduje spłycenie głębokich zmarszczek, które nadają smutny wyraz naszej twarzy. Wśród nich możemy wyróżnić zmarszczki marionetki, około nosowe, lwią bruzdę i kurze łapki. Szczególnie efektywnie działa na zmarszczki pionowe. Ponadto stosowanie tego bioaktywnego aminokwasu sprawia, że skóra staję się bardziej odporna na różnego rodzaju odkształcenia skóry związane z jej marszczeniem.
To kolejny z przedstawicieli grupy surowców Matrixyla. Co ważne jego nazwa wzięła się stąd, że stymuluje on 6 głównych składników budulcowych skóry, jak również wpływa później na dojrzewanie i stabilizację włókien. Jego działanie przeciwzmarszczkowe oparte jest na restrukturyzacji tkanek skóry. Świetnie radzi sobie z zapobieganiem oraz walką z pierwszymi objawami starzenia.
Youth Restore (INCI: Palmitoyl Tripeptide-5)
Jego działanie opiera się na aktywowaniu utajonego Transformującego czynnika wzrostu, który jest kluczowym elementem w procesie syntezy kolagenu oraz chroni włókna przed degradacją wywołaną enzymami. Obydwa te działania są synergistyczne w kierunku uzyskania jak najlepszych właściwości przeciwzmarszczkowych. Youth Restore będzie wpływał na redukcję drobnych zmarszczek powstałych w wyniku foto i chronostarzenia dlatego wpływa na poprawę konturu twarzy oraz zmniejsza widoczność tzw. „porów skóry”.
Papaja, a dokładnie melonowiec właściwy (Carica papaya L.), to gatunek roślin z rodziny melonowcowatych. Jej ojczyzną jest Ameryka Środkowa oraz południowe rejony Ameryki Północnej. Dzięki podróżnikom stała się znana również w Azji i Afryce.
Papaja to nie tylko walory smakowe
Papaja to nie tylko walory smakowe i piękny wygląd. Owoc ten, kryje w sobie mnóstwo dobroczynnych właściwości.
Świeże, dojrzałe owoce są jednym z bogatszych źródeł witaminy C – jeden owoc zawiera ponad dwukrotną dawkę dziennego zapotrzebowania. Od dawna wiadomo, że witamina C pełni w organizmie wiele ważnych funkcji, między innymi neutralizuje działanie wolnych rodników, wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie.
Papaja jest również cennym źródłem witaminy A (zapewnia około 3300 IU/ 300 g) i flawonoidów, takich jak beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna.
Działania papai
Owoc, podobnie jak inne części drzewa papai, zawiera enzymy, które działają jak naturalny katalizator reakcji regulowania wewnętrznych funkcji rośliny (dojrzewanie owoców, zmiana koloru liści), a przede wszystkim wykazują moc trawienia białek. Na przestrzeni ostatnich lat zaczęto wykorzystywać enzymy owocowe z papai w holistycznych zabiegach pielęgnacyjnych. W Aryuwedzie, czy pielęgnacji naturalnej są stosowane jako bezpieczny sposób złuszczania i zwalczania problemów skórnych. Obecnie stała się niezastąpionym składnikiem nowoczesnych kosmetyków.
Enzymy w papai
Papaja (Carica papaya), zawiera enzym proteolityczny – papainę, zwany również proteazą papainową.
Protolityczny enzym papaina pomaga delikatnie rozkładać i trawić duże ilości białek występujących na powierzchni naskórka. Łagodne i skuteczne złuszczanie usuwa zewnętrzną warstwę martwych komórek skóry, w której z reguły gromadzą się: sebum, zanieczyszczenia oraz bakterie.
W efekcie papaina pomaga rewitalizować skórę, przeciwdziałać jej podrażnieniom, nadając cerze świeży, promienny wygląd. Dobroczynne właściwości ekstraktu z papai wykorzystano w naszym nowym limitowanym zabiegu Tropical Ferment Peel.
Chemiczna obróbka papai
Papaina jest ekstrahowana zgodnie z zasadami zrównoważonej produkcji z niewykorzystanego miąższu owoców. Następnie poddawana jest procesowi fermentacji za pomocą bakterii Lactobacillus lactis, by pozyskać łatwiej przyswajalne pożądane substancje fitochemiczne.
Liposomy to mikroskopijne, sferyczne pęcherzyki o średnicy od 80 do 400 nm, których otoczka lipidowa zbudowana jest z podwójnej warstwy fosfolipidów. Ich struktura jest bardzo podobna do naturalnych lipidów naskórka. Dzięki temu wykazują do nich unikalne powinowactwo.
Co to właściwie są liposomy?
Liposomy są zbudowane z takich samych składników, co ludzkie błony komórkowe i przypominają strukturę lipidową skóry. Łatwo jest w nich przechowywać substancje aktywne, a ich wielkość pozwala bez problemu przenikać przez ściany naczyń krwionośnych. Substancje bez problemu wchodzą do wnętrza liposomów i są w nich szczelnie zamknięte do momentu uwolnienia. To wszystko sprawia, że liposomy są często wykorzystywane zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i w kosmetycznym. Należy zaznaczyć, że w przemyśle kosmetycznym, aby liposomy nie przedostały się do krwiobiegu stosuje się te o wielkości od 100 do 250 nm . Liposomy umożliwiają dostarczanie wyższych stężeń składników aktywnych do głębszych warstw naskórka, a składniki membrany liposomów, takie jak fosfatydylocholina, cholesterol i ceramidy same w sobie wpływają na właściwości stratum corneum.
Liposomy są nośnikami wielu substancji aktywnych, umieszczanych wewnątrz otoczki. Najczęściej zamykane w liposomach są: aminokwasy, witaminy, ceramidy, cholesterol. Są one przenoszone głęboko w kierunku skóry właściwej w celu uzyskania określonych efektów: działania przeciwstarzeniowego, łagodzenia, odżywienia i nawilżenia, wzmacniania funkcji barierowych skóry. Modyfikując warunki tworzenia oraz substancje wyjściowe, można otrzymać liposomy o różnych właściwościach. Przykładem bardzo ciekawego i komplementarnie działającego liposomu jest struktura zawierająca we wnętrzu kapsułki trzy aktywne substancje: pochodną rutyny, stabilną formę witaminy C oraz hydroksyprolinę (Zamknięte w liposomach: mikrokolagen, witamina C i rutyna – zastosowane w produktach z serii Anti Aging Care).
Rutyna i jej właściwości
Pochodna rutyny posiada działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, antyoksydacyjne. Efektywność rutyny zwiększa umieszczona w kapsułce witamina C oraz hydroksyprolina, która jest ważnym składnikiem kolagenu w skórze oraz stymuluje jego syntezę. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom aktywnym oraz ich synergii liposomy te jak pokazują badania kliniczne dostarczany w głębsze warstwy naskórka zapobiegają procesom starzenia się skóry poprzez:
ochronę przed wolnymi rodnikami i innymi szkodliwymi substancjami – działanie antyutleniające
głębokie nawilżanie skóry – ochrona i pobudzanie syntezy kwasu hialuronowego
w skórze (hamowanie wybranych enzymów co w efekcie prowadzi do ochrony kwasu hialuronowego i innych ważnych składników przestrzeni międzykomórkowej.
Dodatkowo składniki zawarte w liposomach chronią i stymulują glikosaminoglikany (GAG’s) odpowiedzialne m.in. za nawilżenie skóry. Efektem dobrego nawilżenia skóry jest odpowiednie napięcie skóry.
Przywracają skórze młody wygląd chroniąc przed głównymi czynnikami starzenia się skóry zmniejsza głębokość zmarszczek oraz szorstkość skóry, poprawia jej napięcie.
Wszystkie substancje oraz składniki aktywne znajdzie w naszej linii Anti Aging Care.
Zamknięte w liposomach: mikrokolagen, witamina C oraz rutyna działają przeciwzmarszczkowo, chronią kwas hialuronowy przed przedwczesną degradacją, poprawiają nawilżenie i usprawniają, związane z nim procesy fizjologiczne w skórze.
Kawior limonkowy to niewielkie perełki wypełniające podłużne owoce pozyskiwane z małego drzewa Microcitrus Australasica. Jest to roślina endemiczna rosnąca w subtropikalnych lasach deszczowych znajdujących się na obszarach Północno-wschodniej Nowej Południowej Walii oraz Południowowschodniego Queensland w Australii. Początkowo ze względu na swoje walory smakowe znalazł on uznanie w kuchni, ale od jakiegoś czasu stał się również cenionym surowcem kosmetycznym.
Ekstrakt z kawioru limonkowego
Ekstrakt z kawioru limonkowego, znany pod nazwą Microcitrus Australasica Fruit Extract jest bogatym, naturalnym źródłem kwasów AHA, wśród których możemy wyróżnić dobrze znany kwas cytrynowy. Poza tym w jego składzie znajdują się inne substancje aktywne takie jak: witaminy, antyoksydanty, aminokwasy i minerały.
Proces eksfoliacji skóry
Nagromadzone na powierzchni skóry martwe komórki tzw. korneocyty, powodują, że nasza cera staje się matowa i pozbawiona blasku. Jak temu zapobiec? Najlepszym sposobem na pozbycie się tych niechcianych efektów jest wykonanie zabiegu złuszczania.
Nagromadzone na powierzchni skóry martwe komórki tzw. korneocyty, powodują, że nasza cera staje się matowa i pozbawiona blasku. Jak temu zapobiec? Najlepszym sposobem na pozbycie się tych niechcianych efektów jest wykonanie zabiegu złuszczania.
Emilia Sadłakowska, asystent ds. technologii i jakości
Jak przebiega mechanizm eksfoliacji skóry z użyciem ekstraktu z kawioru limonkowego, który zyskał miano promotora łagodnego złuszczania?
Kluczową rolę w tym mechanizmie odgrywają białka TRPV3, będące kanałami transbłonowymi keratynocytów. Służą one do przepływu różnych kationów, w tym Ca2+. Kwasy AHA pochodzące z ekstraktu penetrują w keratynocytach, powodując zakwaszenie międzykomórkowe. Niskie pH aktywuje kanały, otwierając je, dzięki czemu możliwy jest przepływ jonów wapnia do wnętrza komórki. To właśnie nadmiar nagromadzonych w komórce kationów, staje się przyczyną jej nieprawidłowego funkcjonowania, a w konsekwencji prowadzi do rozpadu komórki. W opisanym mechanizmie złuszczania, ekstrakt z kawioru limonkowego nie tylko aktywuje kanały, ale również przyczynia się do zwiększonej syntezy białek TRPV3. Dzięki temu znacznie więcej jonów może wnikać do komórek skóry, tym samym przyśpieszając proces jej eksfoliacji.
Warto również wspomnieć, że w odróżnieniu do typowych kwasów AHA, ekstrakt ten pozwala na stworzenie skutecznego produktu, którego wartość pH jest neutralna dla naszej skóry i nie powoduje podrażnień, co zostało potwierdzone licznymi badaniami.
Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra) jest rośliną wieloletnią, która należy do rodziny motylkowatych. Lukrecja pochodzi z rejonu basenu Morza Śródziemnego oraz niektórych krajów azjatyckich. Gatunek ten charakteryzuje się rozbudowanym systemem korzeniowym, który stanowi surowiec wykorzystywany w branży kosmetycznej.
Korzeń lukrecji
W korzeniu lukrecji gładkiej odkryto już ponad 400 substancji chemicznych, wśród nich większość stanowią: flawonoidy, kumaryny, olejki eteryczne, polisacharydy czy saponiny. Biologiczna aktywność korzenia lukrecji jest związana z pochodnymi triterpenowymi i saponozydowymi oraz połączeniami między związkami flawonoidów.
Właściwości korzenia lukrecji
Substancje wyekstrahowane z korzenia lukrecji cechują się szeroką gamą aktywności biologicznych, w tym: antyoksydacyjną, bakteriobójczą, przeciwwirusową oraz przeciwzapalną. W badaniach mikrobiologicznych dowiedziono, że ekstrakt z korzenia lukrecji wykazuje działanie bakteriobójcze oraz przeciwgrzybicze, za co odpowiadają przede wszystkim związki polifenolowe i saponiny triterpenowe.
Glicyryzyna i kumaryny w lukrecji. Co to takiego?
Jedną z substancji czynnych pochodzących z lukrecji jest glicyryzyna. Związek ten ma właściwości antyoksydacyjne – sprzyja zmniejszaniu liczby wolnych rodników, których nadmiar wpływa niekorzystnie na organizm. Ponadto sól kwasu glicyryzynowego cechuje się wysoką zdolnością do zatrzymywania wody co sprawia, że cera pozostaje nawilżona. Związek ten charakteryzuje się także pobudzaniem mikrokrążenia, które przyczynia się do zmniejszenia stanu zapalnego. Sam kwas glicyryznowy ma również działanie przeciwzapalne, jak i łagodzące, dzięki czemu sprzyja regenerowaniu podrażnionej skóry. Takie samo działanie wykazuje glabrydyna, która jest izoflawonem występującym naturalnie jedynie w lukrecji gładkiej.
Kumaryny zawarte w lukrecji wykazują zdolność do absorbowania promieni ultrafioletowych. To właśnie sprawia, że wyciąg z lukrecji jest stosowany w kosmetykach mających na celu ochronę skóry przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych.
Lukrecja w linii Veno Care
Produkty kosmetyczne zawierające wyciąg z korzenia lukrecji polecane są do skóry: problematycznej, dojrzałej, wrażliwej, podrażnionej oraz do stosowania po opalaniu. Warto mieć na uwadze obszerne właściwości substancji zwartych w ekstrakcie z korzenia lukrecji, które przyczyniają się do kompleksowej ochrony skóry. Ekstrakt z korzenia lukrecji jest składnikiem naszej linii Veno Care. Linia ta jest dedykowana nie tylko skórze z tendencją do zaczerwieniania, jak i wszystkim rodzajom cer zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.