Nawilżenie to najbardziej pożądana funkcja kosmetyku, jakiej szuka konsument. Wiele osób bowiem zmaga się z problemem odwodnionej skóry. Staje się ona wtedy matowa, szorstka, pozbawiona blasku i świeżości, a dodatkowo daje nieprzyjemne odczucie ściągnięcia. Na rynku kosmetycznym można znaleźć wiele kremów nawilżających. Czego szukać w składzie, aby kosmetyk dał pożądany efekt?
Jak wybrać krem nawilżający?
Najlepszy krem nawilżający to taki, który zawiera trzy grupy substancji odpowiadających za nawilżenie: związki hydrofilowe, hydrofobowe oraz tworzące na powierzchni skóry warstwę okluzyjną. Wszystkie te grupy zawarte w jednym produkcie doskonale się uzupełniają i ułatwiają wiązanie wody, zapobiegają jej utracie, a także wzmacniając naturalną barierę lipidową zabezpieczają skórę przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych.
Składniki hydrofilowe
Pierwsza i najbardziej popularna grupa substancji obecna w kremach nawilżających to związki hydrofilowe. Charakterystyczne jest dla nich to, że „lubią się” z wodą. Dlatego też ich funkcja polega na wiązaniu wody w organizmie. Do najczęściej stosowanych związków należą:
Kwas hialuronowy (INCI: Hyaluronate Acid)
Jest polisacharydem występującym naturalnie w organizmie ludzkim. Jego zadaniem jest wiązanie cząsteczek wody, dzięki czemu skóra jest odpowiednio nawilżona. Wspomaga także tworzenie włókien kolagenowych odpowiadających za jędrność i sprężystość skóry.
Gliceryna (INCI: Glycerin)
Związek bardzo często spotykany w kremach nawilżających, ponieważ jest dobrze tolerowany przez skórę, a do tego świetnie wpływa na jej kondycję. Dzięki zdolnościom higroskopijnym bardzo dobrze wchłania wodę sprawiając, że skóra jest nawilżona. Dodatkowo wspomaga przenikanie substancji aktywnych w głąb naskórka.
Mocznik (INCI: Urea)
Występuje w formie białego proszku lub granulek rozpuszczalnych w wodzie. Jest humektantem oraz ma właściwości higroskopijne. Aby kosmetyk zawierający mocznik posiadał właściwości nawilżające musi posiadać go do 10% w swoim składzie. Powyżej tej ilości mocznik będzie wykazywał już inne właściwości.
Kolagen (INCI: Hydrolyzed Collagen)
To białko, które jest jednym z ważniejszych w ludzkim organizmie. Współtworzy strukturę skóry, włosów, paznokci, kości czy więzadeł. Dodatkowo ma dobre właściwości nawilżające dzięki umiejętności wiązania wody na powierzchni skóry. W kremach nawilżających najczęściej stosowany jest kolagen hydrolizowany.
Kwas mlekowy (INCI: Lactic Acid)
Jest jednym z kwasów alfa-hydroksylowych (AHA). Ma biotechnologiczne pochodzenie i postać przezroczystego gęstego płynu. Dzięki temu, że jest głównym składnikiem naturalnego czynnika nawilżającego, idealnie nawadnia skórę i sprawia, że jest gładka, miękka i promienna. W kremach nawilżających występuje głównie w stężeniu 1-10%.
Składniki hydrofobowe
Kolejna grupa to związki hydrofobowe oraz substancje dające na skórze efekt okluzji. Mają one charakter tłuszczowy. Ich zadaniem jest zapobieganie utracie wody i tworzenie warstwy ochronnej na powierzchni skóry. W tej grupie znajdą się takie składniki jak oleje mineralne, oleje roślinne, tłuszcze zwierzęce i roślinne, woski oraz silikony. Przykładowe związki należące do tej grupy, które wykorzystywane są w kremach nawilżających to:
Roślinny zamiennik wazeliny (INCI: Hydrogenated Vegetable Oil)
Emolient o półstałej konsystencji. Jest idealnym zamiennikiem wazeliny oraz olejów mineralnych. Bardzo dobrze sprawdza się przy skórze skłonnej do podrażnień. Doskonale radzi sobie z problemem przesuszonej skóry i dzięki okluzji jaką tworzy zapobiega odparowaniu wody. Skóra staje się lepiej nawilżona i miękka.
Olej rycynowy (INCI: Ricinus Communis (Castor) Seed Oil)
Jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych, dlatego też ma wiele korzyści dla zdrowia i urody. Oprócz zastosowania na włosy i paznokcie odgrywa także ważną rolę w kremach nawilżających. Kwasy tłuszczowe w nim zawarte zmiękczają skórę i wspomagają jej funkcję barierową, co pozwala na utrzymanie odpowiedniego nawilżenia.
Wosk pszczeli (INCI: Cera Alba)
Ma postać ciała stałego o barwie od białej po żółtą. Powszechnie używany w kuchni, bardzo chętnie wykorzystywany jest również w kremach nawilżających ze względu na zawartość wielu dobroczynnych składników odżywczych.
Olej ze słodkich migdałów (INCI: Prunus amygdalus dulcis (Sweet Almond) Oil)
Ciecz o oleistej konsystencji i lekko żółtej barwie. Jest bogatym w witaminy emolientem. Tworzy na skórze warstwę zapobiegającą utracie wody. Dzięki temu skóra jest bardzo dobrze nawilżona. Zawarta w nim duża ilość witamin dodatkowo odżywia ją, zmiękcza i wygładza.
Dodatkowymi składnikami mile widzianymi w kremach nawilżających są naturalne składniki lipidów skóry. Nawilżają one skórę w sposób pośredni, poprzez wzmocnienie oraz regenerację warstwy rogowej naskórka. Do tej grupy zaliczamy:
Ceramidy
Są to związki tłuszczowe stanowiące naturalny składnik lipidów skóry, a dokładnie wchodzą w skład spoiwa międzykomórkowego naskórka. W sposób naturalny tworzą warstwę ochronną, której zadaniem jest utrzymanie prawidłowego poziomu nawilżenia.
Cholesterol (INCI: Cholesterol)
Związek ten należy do grupy lipofilowej czyli „lubiącej związki tłuszczowe”, dlatego też dobrze rozpuszcza się w tłuszczach. Tak jak ceramidy wchodzi w skład spoiwa międzykomórkowego i zapobiega ucieczce wody ze skóry.
Aby krem nawilżający działał efektywnie ważny jest nie tylko jego skład i zawartość wspomnianych składników aktywnych, ale również to czy będzie regularnie stosowany. Im będziemy bardziej sumienni, tym nasza skóra będzie lepiej nawilżona.
0 komentarzy