W myśl filozofii Ajurwedy – najcenniejsze i najskuteczniejsze kosmetyki to takie, które można również wykorzystać w kuchni. Ten warunek spełnia doskonale olej kokosowy, który jest jednym z najzdrowszych spożywanych olejów świata.
Olej kokosowy – właściwości
Olej kokosowy ( INCI:Coconut Oil) na pierwszy rzut oka wcale nie przypomina oleju. W temperaturze pokojowej jest biały i ma konsystencję twardego masła o pięknym zapachu świeżo rozłupanego kokosa. Natomiast w temperaturze powyżej 25°C zamienia się w żółtawy płyn o konsystencji przypominającej olej roślinny.
Pozyskiwany jest z twardego miąższu orzechów palmy kokosowej i słynie z bogactwa nasyconych kwasów tłuszczowych – m.in. laurynowego ( blisko 50 %), palimitynowego, kaprylowego i stearynowego. Zawiera również kwasy nienasycone: oleinowy z grupy Omega-9 i linolowy z grupy Omega-6. Dzięki swojej strukturze i wielkości cząsteczek olej kokosowy jest dobrze wchłaniany poprzez naskórek.
Tropikalny olej piękności
Specyficzna budowa, obecność cennych kwasów tłuszczowych, bogactwo witamin oraz minerałów sprawia, że olej kokosowy sprawdza się w pielęgnacji skóry, a także włosów dotkniętych bardzo różnymi problemami. Zawarte w nim wspomniane kwasy: laurynowy oraz kaprylowy wykazują działanie antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybiczne. Z kolei kwas linolowy silnie nawilża skórę, wspomaga odnowę międzykomórkową i reguluje działanie gruczołów łojowych. Zawartość witaminy E dodatkowo nadaje mu właściwości przeciwrodnikowe. Ponadto olej kokosowy:
- stosowany bezpośrednio na skórę wzmacnia barierę lipidową naskórka,
- wpływa na nawilżenie skóry,
- stosowany jako odżywka do włosów- pielęgnuje je, nadaje blask, zapewnia ochronę, regenerację i zapobiega łamaniu włosów,
- łagodzi wszelkie podrażnienia, może być zastosowany jako produkt przyspieszający regenerację skóry,
- znajduje zastosowanie w gabinetach masażu jako środek poślizgowy,
- badany jest się także pod kątem możliwości wykorzystania go w nanobiotechnologii jako formy transportującej związki biologicznie aktywne w głąb skóry,
- polecany do pielęgnacji skóry kobiet w ciąży oraz niemowląt,
- stosowany na skórę spowalnia proces starzenia,
- ma również właściwości ochronne dla skóry przed promieniowaniem słonecznym, zbliżone do produktów kosmetycznych o wskaźniku SPF równemu 8.
Tłuszcz pozyskiwany z kokosów to niewątpliwie prawdziwa witaminowa bomba, dlatego stosowanie go w pielęgnacji skóry i włosów to intensywna kuracja odżywcza.
My także doceniliśmy unikalne właściwości oleju kokosowego. Dlatego zastosowaliśmy go w produktach linii Medical Expert anti dry, które obok oleju kokosowego zawierają także inne substancje czynne o właściwościach silnie nawilżających np. ektoina, estry cholesterolu, niskocząsteczkowy kwas hialuronowy, kwas mlekowy czy mocznik. Dzięki połączeniu wysokich stężeń składników aktywnych kosmetyki te wzmacniają i regenerują suchą i przesuszoną skórę, zmniejszają podrażnienia, wygładzają zmarszczki i wiotkość, wynikające z niskiego poziomu nawilżenia.
0 komentarzy